hybrid renovation combines flexible living and working in milan

home office REFURBISHMENT of A small flat in the center of Milan

Rome-based architecture and design studio SET Architects renovates an apartments into a hybrid and flexible living area and workspace in the center of Milan. Breaking down rigid preconceptions around the concept of living spaces, the proposal introduces new functions into the flat for a young user aiming for a dynamic plan that highlights a home office environment. Transforming a typical 70 sqm apartment into a flexible living and working zone, the design lays out separate, defined areas maintaining their visual interconnection.

Following the concept of exploiting the apparent constraints of the pre-existing structure, the design group utilizes the residual corner, generated by the presence of the lift shaft acquiring it with the new function of an office corner. The intimate proportions are accentuated by sufficient natural lighting distribution throughout the interior. The masonry works are reduced to a minimum, limiting the demolition of a wall to connect two rooms in a single zone of a common living and dining area.

hybrid renovation by SET architects combines flexible living and working in milan
all images by Simone Bossi

A neutral and warm tone palette adorns the flat’s interior

The Italian design firm SET Architects selects a palette of neutral and warm colors to obtain a relaxing and welcoming environment suitable for both working and relaxation occasions. The living and workspace layout puts up light gray micro-cement for the flooring while painting the walls and surfaces in a warm white hue. The interior distributes bespoke furnishings made of birch plywood, chosen for its characteristic light grain in soft tones. All the furnishing elements and finishing details are specifically designed and realized to achieve a custom and flexible living space composed according to the user’s needs.

hybrid renovation by SET architects combines flexible living and working in milan
the residual corner, generated by the presence of the lift shaft introduces a new function of an office